Retro tavlor

En beskrivning som stämmer in väl på retro tavlor och dess framväxt är följande, det som är gammalt, är nytt igen. Det är något förtjusande med retro tavlor och dess framtoning. Något utmärkande för retro tavlor är dess särskilda färger, som är vanligtvis mindre mättade och plana för att uppnå en gammaldags och mer vintage framställning. Med en mängd olika motiv där var och en representerar en egen värld och pondus.

En retro tavla inger känslan av att åskådaren hamnar i olika miljöer och en annan era där varje tavla representerar en särskild typ av insikt och styrka, och ingen är den andra lik. Retroinspirerat mode och möbler i form av exempelvis en retro tavla gör hemmet både personligt och unikt, med sina varierande motiv och färger. Retro och Vintage är vidare två ord som till synes rimmar fint, trots att det faktiskt föreligger en väsentlig skillnad mellan dessa. Retro betyder retroaktiv eller bakåtblickande och syftar ursprungligen till att inspirera eller intressera sig för tidigare trender, moden och teknologi. Retromöbler, en retro tavla eller retrokläder är alltså nytillverkade men har för avsikt att se gamla ut, vilket är en del av den stora charmen och det populära med exempelvis retro tavlor.

Vintage å andra sidan är faktiskt gammalt och sprunget ur en tidigare era, med slitmärken som ger en gammaldags patina. Bägge två förekommer emellertid i både inredningsbranschen liksom modebranschen och är väldigt åtråvärda. Retrostilen och retro tavla har nyligen fått ett uppsving och blivit trendigt på nytt, vilket är dessutom helt rätt i tiden. Populariteten har vuxit betydligt mer i modebranschen och inredningsbranschen, där en av anledningarna är troligtvis den betonade vikten av hållbar utveckling samt flera hållbarhetsaspekter som kommit att bli väldigt viktigt för många. Utöver denna aspekt så är retro tavlor nog särskilt populära eftersom deras färger även liknar de filter som den välkända applikationen Instagram använder sig av. Dessa filter på fotografier har kommit att bli väldigt eftersträvansvärda och det visar sig även hos retro tavlor. Det utmärkande med denna tid eller era visar sig således vara att det är modernt att vara gammaldags igen.