Vad är posters och hur gör man egna posters?

Är det egentligen någon skillnad mellan posters och affischer. Det man kan säga är att en affisch egentligen är utformad som reklam- eller ett informationsanslag. De innehåller då såklart ett budskap antingen i text och bild alternativt endast en utav dessa två uttrycksformer. En poster kan så klart också innehålla text och bild men syftet med postern är då inte att informera omgivning utan finns endast till för att göra omgivningen lite vackrare. En poster är alltså enbart till för utsmyckning medan en affisch är till för att informera. Till skillnad från en affisch så ramar man även vanligtvis in en poster innan den sätts upp på väggen. Affischen levnadstid anses oftast som lite kortare då informationen ofta har ett ”bästföredatum”.

Hur gör man egna posters?

Nu när vi har redogjort för vad är en affisch och vad är en poster, så kommer vi till själva tillverkningsmetoden. Hur gör man egna posters? Det är egentligen ganska enkelt men det krävs en del utrustning. Man behöver antingen en bra skrivare, bra papper att printa på eller så kan man välja att gå till ett ställe som säljer print som tjänst. Att köpa en egen printer, bläck och högkvalitativt papper, för att kunna skriva ut sina kreationer, kostar givetvis en hel del. Men det kan löna sig i längden om man gillar att byta posters väldigt ofta. Motivet för sina posters kan antingen vara fotografier eller om du tar fram egna grafiska mönster med hjälp utav ett program som till exempel Adobe Illustrator.

Var köper man posters om man inte vill göra posters själv?

Det finns extremt många e-handlare som säljer posters på nätet idag. Vi på Konstlagret har också valt att erbjuda en del posters i vårt utbud även om vi så klart brinner för äkta hantverk framför massproducerade posters. Men fotografering och foto är en konstform i sig och det är en utav orsakerna till att också vi vill erbjuda posters.

Vad är vintage posters?

Det rör sig oftast om att motivet på postern har en gammal stil framför att själva postern skulle vara äldre. Det vill säga att designern utav postern har gjort den för att skapa en känsla av att den inte är nyproducerad.

0
Din varukorg
konstlagret.se