Vad är canvas?

Vi får ofta frågan – Canvas vad är det? Det finns ett känt svenskt talesätt som är ”Kärt barn har många namn” och där är canvas verkligen inget undantag. Vad är canvas för material egentligen och vad menar man när man säger canvas. En canvasduk kan också kallas för målarduk eller konstnärsduk. Canvas kan även för den sakens skull även stavas med ett k vilket då blir kanvas. Det är även samma sak som en segelduk. Så vad är en canvas egentligen och vad betyder canvas? Det som kännetecknar materialet är att det är en måttligt hopslagen grovtrådig väv i tuskaftbindning. Det man vill uppnå med materialet och tillverkningsmetoden är att det skall vara slittåligt. Nu i moderna tider så använder man som oftast bomull eller något slags syntetfiber för att väva en canvas, men det går lika fint att använda jute eller lingarn. När det kommer till canvas som målarduk så använder man dock som oftast bomull eller polyester i tillverkningen utav canvasen.

Vad betyder canvas?

När man sen använder ordet canvas i det dagliga språket och i samband med heminredning så talar man oftast om själva tavlan och att det är ett tryck eller en målning som gjorts på canvasen för att hängas upp på väggen. På så vis är canvas egentligen en synonym till en tavla eller en målning. Om du vill ha tips på hur man hänger upp canvas, så har vi gjort en guide för det. Här på Konstlagret säljer vi tusentals canvas till nöjda kunder över hela Sverige, varje år. Så vi tyckte helt klart att det var värt att skriva ihop hur vi själva gör det hemma hos oss när vi hänger upp en canvas på väggen. Om ni vill dela med er utav era egna tips kring hur ni hänger upp era canvastavlor på väggen, skicka gärna ett email till oss.

Var köper man canvas?

Canvastavlor som äkta målningar kan man enkelt köpa här hos oss under ”Våra tavlor”. Annars finns det även många konstnärer som säljer målningar igenom egna kanaler. Men passa er dock för andra oseriösa aktörer som säljer canvastavlor som ser ut som målningar men som i själva verket endast är tryck och inget hantverk. Då får man en canvastavla som man förmodligen kommer bli relativt missnöjd med. Det som är fint med en canvas är att du inte behöver köpa till en ram och rama in den. På en canvastavla så är canvasen sträckt över en träram eller kilram vilket gör att en canvas är färdig att hängas upp på väggen. Hur man spänner en canvas kan man få se på youtube, det är ett ganska imponerande hantverk hos dem som verkligen kan spänna en canvas.

Hur ramar man in en canvas? Det kan man också göra om man vill, då väljer man ofta en tunn träram att spänna canvasen runt och sen sätter man en svävram som täcker kanterna på canvasen. Vi har den senaste tiden haft fler och fler kunder som har efterfrågat canvas med ram och därför har vi valt att utvidga vårt sortiment utav canvastavlor och göra fler med svävram.

0
Din varukorg
konstlagret.se