Sätta upp tavla utan spik

Om man verkligen inte vill spika eller borra i väggen så finns det ett par moderna alternativ. Att sätta upp tavlor är verkligen ett måste för de allra flesta, men det är inte kul med fula borr- och spikhål. Som oftast så är det inget problem med ett litet hål i väggen, men i vissa tillfällen så vill man verkligen undgå att göra hål i väggen.

Vi har hittat många videoklipp på Youtube som visar hur du hänger upp tavlor utan att göra märken på väggen. Ett smart sätt att sätta upp tavlor på väggen är att använda sig utav tejpremsor med så kallad kardborre. De är verkligen lätta att använda och enligt tillverkaren ska de inte lämna några märken på väggen när du tar bort dem. Här vill vi dock lyfta ett litet varningsfinger för väldigt matta väggfärger. Vi har inte provat detta själva, men för alla oss som har väggar målade med en väldig mattfärg, vet mycket väl hur lätt det blir märken.

Tejpremsor för upphängning utav tavlor kan som oftast användas på kakel, glas, speglar och målade, lackade och hårda träytor. De är enkla att montera och under vårt test så hängde vi upp en mindre tavla på en slät, vitmålad vägg.

Sätta upp tavla utan spik – så gör du!

Tillvägagångssättet för detta alternativ till att häng upp sin tavla med spik är att man monterar den ena klisterremsan på tavlan och den andra direkt på väggen. Se till att remsan fäster sig gott genom att lägga god press en liten stund. Maxvikten är begränsad till max 1,4 kilo om man använder sig utav två stycken remsor. Detta står angivet på förpackningen och det är ofta viktigt att följa sådana viktangivelser. Tavlor som väger mer sitter förmodligen uppe ända, fast över lite tid ökar risken för att tavlorna ska falla ned och skadas. Lite större tavlor väger som regel mer än 1,4 kilo och då får man vara kreativ och använda multiplikationstabellen. Om din tavla väger 4 kilo och du vill hänga upp den på väggen utan spik, så skall du i så fall använda 6st motsvarande remsor för att vara på den säkra sidan. Tejpremsorna som vi använde i vårt test finns i vitt och svart för ljusa och mörka väggar. De finns även i två storlekar. Vi använde den smala varianten för vår tavelram var smal. Man kan då men fördel köpa den bredare remsan om det är en stor tavla som du skall hänga upp, bärkraften är högre när fästytan för remsan blir bredare.
En sak som man skall komma ihåg om man skall sätta upp en tavla utan spik och det är att levande material kan förändra sig med temperatur och luftfuktighet. Våra stora målningar som är gjorda på uppspänd canvasduk är tillverkade med en träram och träramar kan ibland ändra sig lite, ofta beroende på årstid, precis som ett trägolv. Nu rör det sig oftast inte om så stora rörelsemönster, men var uppmärksam på detta och kontrollera gärna med jämna mellanrum så att remsorna på ramen sitter fast ordentligt.

Våra tavelkrokar som vi säljer här på vår hemsida är med små nubb, de tål cirka 5kg per krok och är väldigt enkla att fästa i betong eller gips.

0
Din varukorg
konstlagret.se