Måla tavla – inspiration

Många utav våra besökare på konstlagret.se är inte ute på jakt efter att köpa en ny tavla till sitt hem, i stället så är det många som bara letar inspiration till vad de själva skall måla. Det är kanske lätt att komma på de första motiven för enkla tavlor att måla men så snart man lyckas bemästra ett bestämt motiv så behöver man utmana sig lite ytterligare för att utvecklas som konstnär. En del konstnärer finner tjusning (eller eventuellt frustration) i att måla samma motiv om och om igen under hela sitt aktiva liv som konstnär. Det sägs att den tidigare brittiska premiärministern försökte skildra en damm i ett närmast oräkneligt antal gånger och att det inte egentligen inte handlade om själva dammen utan i stället så fick dammen representera hans dotter som tragiskt hade gått bort i en allt för ung ålder. Det var förmodligen allt för smärtsamt att försöka göra sin dotter rättvisa på målarduken för en sörjande fader, så i stället fick han utlopp för sina känslor med hjälp utav ett annat motiv.

Akvarell tavla

Tavlor inspiration – Finn inspiration från en tavla!

Saker man kan måla är enkelt att hitta bland alla hundratals målningar som vi har ute här på vår hemsida. Många andra gallerier och konstnärer vill hålla sina motiv hemliga och visar inte fram dem i rädsla att bli kopierade. Men hos oss så är alla välkomna att hitta inspiration till nästa tavla att måla. Uppfattningen hos många är att abstrakta tavlor är enkla tavlor att måla. Det kan tyckas vara så och kommentarer som ”det där kunde jag själv” eller ”det här kunde en femåring ha målat” kan ibland höras, sanningen är oftast inte så enkel. Det är som oftast allt annat än lätt att måla en abstrakt tavla. Det kräver mycket teknik, färgkunskap och fantasi för att måla abstrakta alster och det som är fascinerande är att många utav de största mästarna har begett sig närmare och närmare en impressionistisk och abstrakt konststil efter att ha mästrat de mer klassiska konststilarna. Det finns kanske mer att hämta för en extremt kreativ själ där man kan lämna större utrymme för den konstnärliga tolkningen kontra det att avbilda en person, ett objekt eller ett landskap med närmast fotografisk precision.

Söker du saker man kan måla?

Saker man kan måla finns överallt i vår närhet, det kan vara stadsmiljöer med byggnader samt människor och fordon i rörelse. Ett naturlandskap med grönskande växtlighet och betande djur tillsammans med himmel och sol. Även kustnära miljöer och segelbåtar hamnar oftast på topplistan som inspiration över populära motiv att måla. Varför inte prova på att måla ett stilleben, det är ofta ett fint sätt att leka med olika perspektiv och geometriska former. Sätter man detaljer och hur man avbildar enklare föremål i förhållande till varandra så tar man snabbt de första viktiga stegen från att vara en totalt oskolad amatör till en glad hobbymålare. Låt gärna våra tavlor inspirera till nya utmaningar på målarduken och låt endast fantasin sätta gränser. Prova, lär och lev som målare och inspireras så ofta du kan, frustrationen över saker som inte låter sig avbildas som tänkt kommer garanterat att infinna sig till tider. Det får man helt enkelt leva med som konstnär.

0
Din varukorg
konstlagret.se