Hur sätter man upp tavlor på väggen

Det är många som känner en viss stress över ”hur sätta upp tavlor” i hemmet. Det är verkligen ingenting att oroa sig över, här kommer våra tips kring hur ska tavlor hängas. Det finns några saker som du först skall kolla upp. Beroende på vilket material som väggen är tillverkad av, kan nämligen tillvägagångssättet skilja sig åt. Vi på Konstlagret tänkte därför berätta mer om hur du lyckas sätta upp en tavla på de vanligaste typer utav väggar.

Hur sätter man upp tavlor på betongvägg

Man hör det nästan på namnet, betong är ett av de allra tuffaste materialen att montera en tavla på. Betong är ett väldigt hårt och poröst material, det kräver därför rejäla verktyg eller att du går och köper krokar och fästen som är specialanpassade för att fästa på betong. Men oroa er inte, om du följer nedanstående guide så finns det ingen grund till varför du inte skulle lyckas med uppgiften att sätta upp en tavla på betongvägg:

  1. Förborra ett hål i väggen. Här krävs det oftast lite rejälare verktyg. Det räcker ofta med en vanlig borrmaskin, men du kan ibland behöva använda en så kallad slagborr. Att tänka på innan du borrar är det viktigt att hålet passar pluggens bredd och längd – hela pluggen ska kunna föras in i väggen.
  2. Fäst pluggen och skruven. När du har ett hål i vägen, är det bara att trycka in pluggen i hålet. Om det är trångt kan det vara bra att använda en hammare för att underlätta processen. När pluggen väl är inne i hålet så kan skruven skruvas in i pluggen. Det kan göras med en vanlig skruvdragare eller också en skruvmejsel. Tänk på att inte skruva in skruven ända in – det ska finnas plats för tavlan, lämna gärna 1-2cm beroende på hur tjock tavelramen är.
  3. Häng upp tavlan på skruven. Lätt som en plätt – nu är det bara att hänga upp tavlan, låt ramen vila direkt på skruven.

Vill du sätta upp en tavla på betongvägg – utan att borra? Att använda skruv är däremot inte nödvändigt. Det går att sätta upp en tavla på betongvägg, utan att borra. Du kan använda så kallade tavelkrokar med stift eller självhäftande tavelkrokar. Men var i så fall säker på att de verkligen tål tavlans vikt. Våra tavelkrokar som vi säljer här på vår hemsida tål cirka 5kg per krok och är väldigt enkla att fästa i betong eller gips.

Hur sätter man upp tavlor på gipsvägg 

Eftersom gipsväggar är mycket mjukare så är de också lite enklare att arbeta med, åtminstone om man jämför med betongväggar.

  1. Förborra ett hål och använd plugg och skruv, det blir oftast bäst. Om du tänker använda en plugg och skruv för gipsväggar så behöver du förborra ett hål. Här går det garanterat fint med en vanlig borrmaskin eller skruvdragare. Det finns även självborrande skruv med plugg. Om det är en sådan skruv du tänker använda för att sätta upp din tavla på väggen, så är du inte tvungen att förborra något hål. Du kan då gå direkt till nästa steg.
  2. Fäst pluggen och skruven. Nu är det dags att fästa pluggen och sedan skruva in skruven i pluggen. Börja med att föra in pluggen, om det är trångt så använd en hammare. Fäst därefter skruven med hjälp av en skruvdragare eller skruvmejsel.
  3. Häng upp tavlan på skruven. Lätt som en plätt – nu är det bara att hänga upp tavlan, låt ramen vila direkt på skruven.

Vill du sätta upp en tavla på en gipsvägg – utan att borra? Att använda skruv är däremot inte nödvändigt. Det går att sätta upp en tavla på en gipsvägg, utan att borra. Du kan använda så kallade tavelkrokar med stift eller självhäftande tavelkrokar. Men var i så fall säker på att de verkligen tål tavlans vikt. Våra tavelkrokar som vi säljer här på vår hemsida tål cirka 5kg per krok och är väldigt enkla att fästa i betong eller gips.

0
Din varukorg
konstlagret.se