Hur målar man akvarell och vad är en akvarell?

Man brukar säga att det finns tre grundläggande tekniker som används i akvarellmålningar. När man gör en akvarell så används vattenburen färg som målas i skikt på papper. Akvarell är egentligen bara ett lite mer bildat ord för vattenfärg. Färgen ter sig olika beroende på hur våt penseln eller pappret är. För att du skall få en lite bättre förståelse för vad är akvarell så listar vi tre grundläggande tekniker som alla konstälskare och akvarellmålare bör känna till! Sen kan du tryggt säga att du vet hur man målar akvarell, sen så återstår bara att kunna måla akvarell.

akvarellmålning

Varför använder man akvarell?

Vått i vått: Genom att måla med akvarellfärger med våt pensel på vått underlag skapar man en spridning i färgen som ger diffus och “suddig” effekt. Den här tekniken återfinns i nästan alla akvarellmålningar!

Vått på torrt: Det innebär tekniken där konstnären målar med en våt pensel på ett torrt papper. Det kan vara över en tidigare omålad yta eller över en färg som har torkat. Det skapar en målad yta med kraftig färg utan spår av penseldrag (lavering) på akvarellmålningen.

Torrpensel: Genom att måla med en ganska torr pensel skapar man en genombruten effekt och textur i akvarellen (Något som även kallas för schumring). Ett tydligt exempel då den här tekniken är användbar är när man ska måla skimrande ljuseffekter på vatten.

Vad är det för skillnad på akryl och akvarell?

För alla er som funderade på vad skillnaden på akryl och akvarell är så är det lättast att säga att en akrylmålning är det samma som en oljemålning medan en akvarell är en målning gjord med vattenfärg. Akvareller eller akvarellmålningar har blivit mer och mer populärt de senaste åren. Lars Lerin är en av Sveriges kändaste konstnärer som målar med akvarell och i hans målningar hittar du flera grundläggande och avancerade tekniker.

0
Din varukorg
konstlagret.se