Hur högt ska man hänga tavlor?

Vilken höjd ska tavlor sitta? Det är en fråga som många heminredare ställer sig själva. Ett första steg är att börja med att mäta på ett ungefär vart tavlan ska sitta. Hur högt ska tavlor hänga, beror lite på, en god tumregel för hur högt tavlan skall sitta är att låta mitten utav tavlan vara i ungefärlig höjd med din haka. Så ställ dig där du vill att tavlan skall hänga och sätt en prick med en blyertspenna i cirka samma höjd som din haka. Känner du att du vill vara extra noggrann, så rekommenderar vi dig att använda en tumstock om du har en sådan, ett måttband fungerar också alldeles utmärkt. Höjden här skiljer sig givetvis beroende på din egen längd, för att generalisera lite så brukar man säga att markering kan justeras lite upp eller ned så att den hamnar cirka 145cm upp från golvet. Här kan du känna efter lite vilken höjd du tycker tavlan skall hänga på hemma hos dig för att det skall naturligt i ditt hem.

Hur högt man ska hänga sina tavlor bestämmer man själv

Det är självklart lite tycke och smak kring vilken höjd på tavlor man skall välja, beroende på annat möblemang som till exempel en skänk, en fåtölj eller kanske en matsalsgrupp, så kan man också välja att anpassa höjden för tavlans hängning så att det passar väl ihop. Det finns inga givna regler för hur högt man hänger tavlor, eller hur ska man hänga tavlor i grupp eller hur placera tavlor i förhållande till varandra. Du kan antingen välja att få en rak linje i överkant eller i underkant utav tavla, alternativt sätta dem mer som en konkav eller konvex formation om tavlorna har olika storlekar. Så lite återigen ”hur placera tavlor” och hur högt upp ska tavlor sitta, det beror på förutsättningarna i rummet och hur många tavlor du vill hänga på väggen. Är det god plats och bara en tavla, så är det enkelt, kör på cirka höjd med din haka eller ungefär 145cm upp från golvet.

Nästa steg för att hitta din fästpunkt för tavlan. Ta nu hälften utav tavlans höjd, om tavlan är 80cm hög, så mäter du 40cm upp från din markering och så gör du en ny markering där. Nu har du fått höjden för fästpunkterna som tavelramen kan vila mot. Håll upp din tavla nu så att tavlans övre kant fluktar med dina markeringar. Känns det som en naturlig höjd för hur tavlan skall hänga. Om du behöver betrakta tavlan på avstånd för att kunna bedöma om höjden känns korrekt, be någon annan hålla tavlan eller bygg upp en liten plattform för tavlan att stå på med hjälp utav en stol och några böcker.

Nu när du vet hur högt man ska hänga tavlor så är det mesta utav jobbet gjort, det kan vara värt att lägga lite extra tid på just hur högt tavlorna skall hänga. Om du är tveksam så fundera och se efter en extra gång innan du börjar att borra eller spika i väggen. Det skapar lätt extra arbete om du sen ångrar dig, så bättre att tänka efter och planlägga en extra gång så att du känner dig säker på höjden. Ett tips är att om du vill komma vidare till trots att du ändå känner dig lite osäker kring tavlans höjd. Sätt den lite lägre, det är med förlåtande att flytta tavlan uppåt i höjd då själva tavlan täcker den gamla fästpunkten. Gör du tvärt om och sätter tavlan högra upp till att börja med, så lämnar du fula märken i väggen som syns om du flyttar tavlan längre ned på väggen.

0
Din varukorg
konstlagret.se