Hur hänger man tavlor rakt?

Nu när du vet hur högt du vill hänga din tavla, så är det dags att bestämma sig hur man vill fästa tavlan på väggen. Hur hänger man upp tavlor eller kanske rättare sagt, vad hänger man upp tavlor med? 

Det enklaste är oftast att du bara tar två rejäla skruvar eller spikar och fäster dem i väggen, vågrätt vid sidan av varandra med cirka 30cm mellanrum. Låt cirka 1,5-2cm utav skruvarna / spiken sticka ut ifrån väggen och så hänger ni träramen direkt på dem alternativt placerar ramens egna hängare mot dem. Det vill säga det är normalt inte behov för att använda hängarfästen eller ståltråd och liknande. Det gör det oftast svårare att få tavlan att hänga rakt och snyggt intill väggen. 

Det behöver inte vara svårare än så att inreda med tavlor i hemmet. Flertalet utav oss kan känna osäkerhet kring frågan ”hur inreda med tavlor”, men som utgångspunkt så är denna osäkerhet egentligen ganska obefogad. Man väljer motiv och färgval som tilltalar ens egna preferenser och plockar upp färger som går i harmoni. Följ din magkänsla och gör de val som skapar hemkänsla hos dig, då har du gjort rätt.    

Om du tycker att det är svårt att få tavlan att hänga rakt med hjälp utav två fästpunkter, så kan du välja att bara använda dig utav en fästpunkt. Då är det väldigt enkelt att justera tavlan så att den hänger rakt, nackdelen är att tavlan inte hänger lika stabilt med endast en fästpunkt. Det gör att du kanske då och då får justera tavlan igen så att den hänger rakt då vibrationer och liknande kan få tavlan att flytta sig från sin vågräta position. Använder du dig i stället utav två fästpunkter så är det lättare att tavlan också fortsättningsvis hänger rakt. 

Hur du fäster skruvarna eller spiken i väggen beror lite på vad för material det är som väggen är tillverkad utav. Vi kommer med lite tips beroroende på om det är en betongvägg eller gipsvägg i vår guide här på hemsidan under ”vanliga frågor”. Så läs gärna vidare där om du vill ha fler tips kring detta.  

0
Din varukorg
konstlagret.se