Hur hänger man tavlor ovanför soffan?

Vilken höjd ska tavlor sitta? Det är en fråga som många heminredare ställer sig själva, professionella som amatörer. Vi har redan skrivet en generell guide om hur högt man skall hänga tavlor, nu tittar vi lite närmare på hur man hänger tavlor ovanför sin soffa i till exempel vardagsrummet eller i köket om det rör sig om en kökssoffa.

Häng din tavla snyggt ovanför soffan!

Ett första steg är att börja med att mäta på ett ungefär vart tavlan ska sitta. Hur högt ska tavlor hänga, beror lite på dels vilket format tavlan har, hur högt det är i taket men även hur man normalt sitter i soffan. En god tumregel generellt för hur högt tavlan skall sitta är att låta mitten utav tavlan vara i ungefärlig höjd med din haka. Men när det kommer till att hänga tavlor ihop med andra möbler så behöver man så klart anpassa dessa tumregler en smula efter förutsättningarna i rummet. Här är det viktigt att du känner efter lite vilken höjd du tycker tavlan skall hänga på hemma hos dig för att det skall naturligt i ditt hem.

Fungerar 145cm-regeln för storleken på tavlan? Prova att mät upp cirka 145cm från golvet och sätt en liten prick på väggen. Håll därefter tavlans cirka på den höjden. Om tavlan varken hamnar för nära taket eller soffan, så kan du eventuellt ha hittat riktigt höjdläge för din tavla. Behöver du justera höjden en smula antingen upp eller ned så gör du detta för att hitta det perfekta läget.

Tavlan får inte hamna för nära ryggstödet på soffan, det skall inte se ut som att tavlan vilar på helt ned på ryggstödet. Se till så att du får ett luftigt mellanrum som känns naturligt. En möjlighet är att ta lika mycket mellanrum från tavlan och ned till ryggstödet på soffan som man har från tavlan och upp till taket. Det vill säga att man centrerar tavlan horisontellt i det utrymme som på väggen ovanför soffan. Tavlan för heller inte sitta helt uppe i taket. Du behöver ha åtminstone ha 20cm upp till taklisten för att det skall kännas lagom luftigt.

Vill du skapa lite ny energi i rummet, då är en ny tavla en bra idé. Här är länken till alla våra tavlor, här hittar du hundratals handmålade tavlor med unika motiv.

Skall tavlan hänga i mitten?

När det kommer vart tavlan skall hänga ovanför soffan i förhållande till soffans bredd, så beror det naturligtvis på huruvida man har andra objekt som skall samsas om platsen ovanför soffan samt tavlans storlek och format i förhållande till soffan. Är tavlan en liggande rektangel så kan man prova att synkronisera tavlans mittpunkt med soffans mittpunkt som ett första alternativ. Skulle tavlan istället vara i format utav en stående rektangel så kan man som regel prova att hänga tavlan lite till vänster eller lite till höger om soffans mitt. Här kan man prova att centrera tavlan ovanför mitten utav soffans högre eller vänstra sektion sett från framifrån. Är tavlan helt kvadratisk så är det större flexibilitet men som regel så passar det ofta bra att avvika lite från soffans mitt, antingen lite till höger eller lite till vänster, aldrig i mitten, som den kända inredningsarkitekten Terence Conran skall ha sagt vid något tillfälle.

0
Din varukorg
konstlagret.se